Cinsel sorunları nedeniyle boşanıyorlar!

Türk erkeği, cinsel sorunlarını tabu olarak görüyor ve doktora gitmiyor. Gidenler de dertlerini utanarak anlatıyor. Çözüm, tedavi yerine boşanmak oluyor.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selahittin Çayan, mahkemeye ‘şiddetli geçimsizlik’ gerekçesiyle başvuran pek çok çiftin asıl boşanma nedeninin cinsel sorunlar olduğunu söylüyor. Çiftlerin tedavi arayışına girmeden çareyi mahkemede arıyor. Prof. Çayan, tedavi sonrasında tekrar biraraya gelen çiftlerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirtiyor.

Cinsel sorunlar ne zaman başlıyor?
Evlilikte genç yaşlarda erken boşalma ve peniste sertleşme sorunları göze çarparken, ileri yaşlarda andropoz olarak adlandırılan, erkeklik hormonu testosteron azalmasına bağlı olarak cinsel isteksizlik yaşanıyor. Ayrıca çocuk sahibi olmak istediği halde olamayan çiftlerin cinsel sorunların sanıldığından daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. Zaten rutin olarak bu çiftlerde cinsel sorunların olup olmadığını mutlaka sorguluyoruz.

Asıl bu çiftlerde çocuk olmamasına bağlı mahkemeye uzanan ayrılıkların altında erkekte yaşanan ereksiyon sorunlarının olduğuna sıklıkla tanık oluyoruz. Çocuk isteğiyle başvuran erkeklerin bazılarında çeşitli hastalıklar nedeniyle testosteron hormonu yetersizliğine bağlı sertleşme bozukluğu ve cinsel istekte azalma görülüyor.

Doktora başvurmadan önce mahkemeye mi başvuruyorlar?
Evet, erken boşalma ve sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin çok büyük bölümü bu hastalıklar hakkında bir sağlık biriminde tedavi arayışına girmeden veya cinsel yönden tatmin olamayan kadınlar bu sorunlardan mahkeme yoluyla kurtulmayı deniyorlar.

Çiftlerin ne kadarı doktora başvuruyor?
Türk Androloji Derneği olarak Türkiye genelinde 17 ili kapsayan çalışmamızın sonuçlarına göre, erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin sadece yüzde 10’u doktora başvuruyor. Doktora başvurmayan yüzde 90’luk bölümü bunun kader olduğunu düşünüyor veya doktora başvurmayı düşünmekle birlikte rahatsızlığına arkadaş veya diğer modern tıp dışı tedavi yöntemleriyle çözüm arayışına giriyor. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde de durum farklı değil. İlginç olarak daha genç yaşta sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yine yüzde 92’si hekime başvurmuyor. Sorunu, eczaneden alınan ilaçlarla veya alternatif tıpla çözmeye çalışıyorlar. Erkekler, hipertansiyon, diyabet veya prostat hastalığı yaşarsa cinsel sorununu doktorla daha rahat paylaşabiliyor.

Eşler doktora başvuru konusunda etkili mi?
Erkeklerin yüzde 10-20’si eşleri veya partnerleriyle gelerek cinsel sorunların tedavisi için ikna edildiklerini söylüyor.

Türkiye’de erken boşalmanın görülme sıklığı nedir?
Türkiye genelinde erken boşalma ve ereksiyon yetersizliği oranlarıyla ilgili ciddi verilere sahibiz. Erken boşalma tüm yaş gruplarında ortalama yüzde 20 oranında görülürken, sertleşme sorunları 40 yaş üzerinde yüzde 69 olarak görülmektedir.

Bu sorunlar kimlerde daha çok görülüyor?
Erken boşalma ve ereksiyon yetersizliği için risk faktörleri: İleri yaş, düşük eğitim düzeyi, işsizlik, eşlik eden diğer hastalıkların artışı önümüzdeki yıllarda bu sorunun daha sıklıkla görüleceğine işaret etmektedir.

Altta yatan hastalıklar hangiler?
Özellikle ereksiyon sorunlarının çoğunun 20 yıl önce psikolojik kaynaklı olduğuna inanılırdı. Bugün modern tıp tedavisinde yeni gelişmelerle bu sorunların yüzde 90’ının organik kaynaklı olduğunu biliyoruz. Organik nedenler arasında; çeşitli damar ve kalp hastalıkları, geçirilmiş ameliyatlar, diyabet ve endokrin (hormonal) hastalıkları, prostat sayılabilir. Tedavisinde de sebebe yönelik ilaç ve çeşitli cerrahi tedaviler uygulanmaktadır.

Cinsel sorunlar nedeniyle eşinden ayrılan ancak tedaviden sonra yeniden birlikte olanlar var mı?
Evet, eşinden ayrı yaşayıp tedavi arayışı sonrasında tekrar beraberliği deneyecek veya boşanma sonrasında tedavi olup yeniden evlenmeyi düşünen çok hastamız var.

Kader değil, tedavisi mümkün
Genç yaştaki erkekler doktora gittiklerinde farklı sorunlardan konuya girerek doktorun kendilerine cinsel sorunlarla ilgili soru sormalarını bekliyorlar. Daha ileri yaştaki erkeklerse cinsel sorunlarını daha rahat ifade edebiliyorlar. Ancak çoğu cinsel yakınmalarını kafalarını öne eğerek utangaçla anlatıyorlar. Hastalara bunun bir kader olmadığını, tedavisinin mümkün olduğunu anlatınca sorunlarını ayrıntılarıyla daha rahat paylaşabiliyorlar.

ERKEN Mi BOŞALIYORSUNUZ?
Test edin
* Aşağıdaki her bir soru için size en uygun olan yanıtı işaretleyin.
* Her soru için yalnızca bir yanıtı işaretleyin.
* Bu soruların doğru ya da yanlış yanıtı olmadığını unutmayın.
* Yaşadıklarınız zaman zaman değişiyor olabilir, çoğunlukla yaşadığınız durumu dikkate alın.
* Toplam puanınızı doktorunuzla paylaşın.

1 - Boşalmayı geciktirmek sizin için ne ölçüde zordur?
0- Hiç zor değil
1- Biraz zor
2- Orta derecede zor
3- Çok zor
4- Aşırı derecede zor

2 - İstediğinizden önce mi boşalıyorsunuz?
0- Hemen hemen hiçbir zaman
1- Tüm girişimlerin yarısından azında
2- Tüm girişimlerin yaklaşık yarısında
3- Tüm girişimlerin yarısından çoğunda
4- Hemen hemen her zaman ya da her zaman

3 - Çok az bir uyaran ile hemen boşalabiliyor musunuz?
0- Hemen hemen hiçbir zaman
1- Tüm girişimlerin yarısından azında
2- Tüm girişimlerin yaklaşık yarısında
3- Tüm girişimlerin yarısından çoğunda
4- Hemen hemen her zaman ya da her zaman

4- İstediğiniz zamandan önce boşaldığınız için kendinizi engellenmiş hissediyor musunuz?
0- Hiç değil
1- Bazen
2- Orta derecede
3- Çok
4- Aşırı derecede

5 - Boşalmanıza kadar geçen sürenin eşinizin cinsel açıdan tatmin olamamasına yol açmasından ne ölçüde endişe duyuyorsunuz?
0- Hiç değil
1- Bazen
2- Orta derecede
3- Çok
4- Aşırı derecede

PUANLAMA:
8’den az: Erken boşalma yok
9 - 10 arası: Muhtemelen erken boşalma
11’den fazla: Erken boşalma

Konular